De beurzen in New York zijn maandag na een grillige handelsdag verdeeld gesloten. 

Beleggers waren voorzichtig vanwege hernieuwde zorgen over de Chinese economie, maar goed ontvangen opmerkingen van een beleidsmaker van de Federal Reserve boden wat tegenwicht.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 16.449,18 punten. De brede S&P 500 daalde een fractie tot 1939,38 punten, maar de technologiebeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 4620,37 punten.

De Chinese overheid maakte bekend dat de bedrijvigheid in de industrie vorige maand voor de zesde maand op rij is afgenomen. Marktonderzoeker ISM liet daarnaast weten dat de industrie in de Verenigde Staten in januari voor de vierde maand op rij is gekrompen. Verder kwamen teleurstellende cijfers naar buiten over de Amerikaanse consumentenbestedingen en bouwuitgaven.

Centrale bank

Fed-vicevoorzitter Stanley Fischer gaf aan dat de Amerikaanse centrale bank bij het rentebesluit in maart rekening zal houden met de impact van de recente onrust op de beurzen op de Amerikaanse economie. Dat kan betekenen dat de Fed voorlopig afziet van een nieuwe renteverhoging.

De zwakke macro-economische gegevens uit China en de VS oefenden forse druk uit op de olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 6,5 procent tot 31,42 dollar en Brent werd 5,4 procent goedkoper op 34,05 dollar. Olieconcern ExxonMobil verloor 2 procent en Chevron ging 1,4 procent omlaag.

Twitter

Onlineberichtendienst Twitter schoot 6,6 procent omhoog nadat vermeende koopinteresse van investeerder Marc Andreesen en investeringsmaatschappij Silver Lake werd gemeld door 'The Information', een website met nieuws over techbedrijven.

Medisch toeleverancier Alere kon op belangstelling rekenen na bekendmaking dat het bedrijf voor 5,8 miljard dollar wordt overgenomen door Abbott Laboratories. Alere ging ruim 45 procent omhoog. Abbott stond 2,6 procent in de plus.

Mexican Grill

Chipotle Mexican Grill klom 4,3 procent. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC lijkt de uitbraak van E.coli bij de restaurantketen voorbij.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, steeg 1,2 procent. Nabeurs worden cijfers gepubliceerd. Facebook won 2,5 procent.

De euro was 1,0890 dollar waard, tegen 1,0885 dollar bij het slot in Europa.