De aandelenmarkt in Amsterdam is maandag met een klein verlies aan de nieuwe beursmaand februari begonnen, na de koersval in januari.

Wederom zorgden slechte economische cijfers uit China voor kopzorgen bij beleggers. Ook elders in Europa stonden rode cijfers op de koersenborden.

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een min van 0,4 procent op 429,68 punten. De Midkap ging 0,4 procent omhoog tot 665,15 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden verliezen geleden tot 0,6 procent.

Volgens cijfers van de Chinese overheid is de bedrijvigheid in de industrie in januari voor de zesde maand op rij afgenomen. Dat wakkerde de zorgen over de afkoelende economie van China opnieuw aan, wat flinke druk zette op de olieprijzen.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,9 procent tot 31,96 dollar en Brent verloor 3,7 procent tot 34,65 dollar per vat. In de AEX leverde olieconcern Shell 0,6 procent in en BP ging in Londen 2,4 procent omlaag. Total moest 2,3 procent terug in Parijs.

De grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak was kunstmestbedrijf OCI (min 5,4 procent). Bij de sterkste stijgers in de AEX stonden informatieleverancier Wolters Kluwer (plus 1 procent) en baggeraar Boskalis (plus 0,9 procent).

Air France-KLM

Midkapper Air France-KLM dikte 3,2 procent aan. Volgens de Franse zakenkrant La Tribune heeft de luchtvaartgroep het afgelopen jaar afgesloten met een operationele winst van meer dan 700 miljoen euro. Dit jaar wordt gerekend op een verdere winstgroei dankzij de fors lagere brandstofrekening, aldus het dagblad.

De Ierse branchegenoot Ryanair werd bijna 6 procent meer waard na publicatie van de kwartaalcijfers. De prijsvechter heeft de winst afgelopen kwartaal ruimschoots verdubbeld, ondanks druk op de ticketprijzen als gevolg van de aanslagen in Parijs in november.

In Helsinki kelderde de producent van netwerkapparatuur Nokia meer dan 11 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld op de voorwaarden van een patentschikking met Samsung. In Parijs zakte Alcatel-Lucent, dat wordt overgenomen door Nokia, 11,5 procent in beurswaarde.

De euro was 1,0885 dollar waard, tegen 1,0831 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.