De toonaangevende Nikkei-index is maandag hoger gesloten. Het onverwachte rentebesluit van de centrale bank, waarbij vrijdag een negatieve rente werd ingevoerd, bleef het sentiment steunen.

Financiële partijen moeten daardoor betalen om hun geld bij de centrale bank te stallen. De hoop is dat zij daardoor makkelijker kredieten verstrekken aan bedrijven en consumenten. Dat zou de vraag en daarmee de prijsontwikkeling moeten stimuleren.

De Nikkei sloot de handelsdag 2 procent hoger op 17.865,23 punten. Technologie- en entertainmentconcern Sony schoot omhoog en eindigde de handelsdag met een plus van ruim 12 procent. Een sterke verkoop van muziek, films en games heeft het bedrijf afgelopen kwartaal aan flink meer winst geholpen dan een jaar eerder. Honda won 1,3 procent, ondanks een flinke winstdaling in het derde kwartaal van zijn boekjaar.

Op de beursvloeren in Shanghai (min 1,2 procent) en Shenzhen (min 0,2 procent) laaiden zorgen over de staat van de Chinese economie weer wat op. De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie toonde in januari een krimp, zo bleek uit cijfers van het nationaal statistiekbureau.

De Hang Seng-index in Hongkong stond tussentijds 0,7 procent lager. De Kospi in Seoul won 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,8 procent.