'Vertrouwen beleggers verder verminderd'

Beleggers denken negatiever over de algemene economische situatie in ons land dan in december. Ook over de nabije toekomst is het sentiment onder hen verder verslechterd.

De zogenoemde Beleggersbarometer van de ING, die loopt van 0 tot 200, kwam in januari uit op 116 punten. Dat is vijftien punten minder dan in december en bijna net zo laag als in oktober 2014, toen de index naar 112 punten dook. Vorige maand was er ook een daling, met vijf punten.

In een jaar tijd is ook het aantal beleggers dat daadwerkelijk van plan is te gaan beleggen afgenomen. Vorig jaar januari had nog één op de vijf beleggers dat voornemen, voor dit jaar is dit nog maar één op de zeven.

Sparen

Sparen is het populairste voornemen. ''Dit is opvallend omdat de spaarrente daalt. Al heeft de afgelopen tijd wel laten zien dat aan beleggen toch echt risico’s zitten", zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office. ''Ongetwijfeld heeft de sterke daling van de AEX in de eerste twee weken van januari effect op de stemming onder beleggers.''

De eigen financiële situatie van het huishouden is onveranderd, maar beleggers zagen de afgelopen drie tot zes maanden de waarde van hun beleggingsportefeuille sterk omlaag gaan. De stand van de AEX die beleggers over drie maanden verwachten is nu ook een stuk minder positief (428) dan de verwachting die vorige maand (446) nog leefde.

Lees meer over:
Tip de redactie