AEX sluit onrustige maand met winst af

De AEX-index in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de onrustige beursmaand januari met een forse winst gesloten. Beleggers reageerden positief op een verrassend rentebesluit van de Japanse centrale bank.

De AEX eindigde met een plus van 2,7 procent op 431,28 punten. Het verlies sinds begin dit jaar voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter kwam daarmee uit op 2,4 procent.

De MidKap ging 1,6 procent omhoog tot 662,66 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen werden winsten behaald tot 2,6 procent.

De Bank of Japan heeft een negatieve rente op depositorekeningen ingevoerd. Daardoor moeten financiële partijen nu betalen om geld bij de centrale bank te stallen. De hoop is dat zij daardoor eerder kredieten verstrekken aan bedrijven en consumenten, wat de economie moet stimuleren.

Altice

Kabelbedrijf Altice was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van ruim 9 procent. Uitzendconcern Randstad steeg 2,6 procent, na de gestanddoening van het overnamebod op het Zweedse Proffice.

Staalconcern ArcelorMittal bungelde onderaan bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van bijna 6 procent. Het aandeel stond onder druk door negatieve geluiden van de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp, die in Frankfurt 3,2 procent inleverde. Het Duitse staalbedrijf Salzgitter ging liefst 10,4 procent onderuit.

Fagron

Wederom had advies- en ingenieursbureau Arcadis een bijzonder lastige dag met een verlies van 6,4 procent in de MidKap. Sinds de winstwaarschuwing van maandag is het aandeel zeer sterk gedaald. MidKapper Fagron verloor 2,4 procent.

Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd zijn er twee à drie par­tij­en die een investering in de noodlijdende apo­the­kers­le­ve­ran­cier ­be­kij­ken. In Parijs profiteerde reclamebedrijf JCDecaux van sterke kwartaalresultaten en ging 6,4 procent omhoog.

Olie

De prijzen van olie lieten een wisselend beeld zien, na berichten dat oliekartel Opec zijn productie in januari heeft verhoogd naar een recordniveau. De prijs van Amerikaanse olie stond 1 procent lager op 32,90 dollar per vat, terwijl Brent 0,7 procent aandikte tot 34,13 dollar per vat.

De euro was 1,0831 dollar waard, tegen 1,0949 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie