Toyota wil Daihatsu helemaal inlijven

De Japanse autofabrikant Toyota wil volledig eigenaar worden van branchegenoot Daihatsu, waarvan het nu al ruim de helft van de aandelen bezit. Dat maakte de grootste autobouwer ter wereld vrijdag bekend.

De minderheidsaandeelhouders van Daihatsu, dat hoofdzakelijk compacte stadsauto's maakt, krijgen de mogelijkheid hun stukken om te ruilen voor aandelen Toyota. Dat komt neer op een biedprijs van omgerekend een kleine 3 miljard euro.

De twee Japanse autofabrikanten werken al samen sinds de jaren zestig. Toyota heeft sinds 1998 ook een aandelenbelang. Door de banden verder aan te halen verwachten de bedrijven de kosten van bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe technologie te drukken.

Daihatsu heeft een moeilijk jaar achter de rug waarin de autoverkopen met 13 procent terugliepen tot 794.000 stuks. Ook in eigen land stonden de verkopen onder druk. Drie jaar geleden keerde het bedrijf de Europese markt de rug toe, omdat het de felle concurrentie daar niet langer kon bolwerken.

Het is de bedoeling dat Daihatsu eind juli verdwijnt van de beurs in Tokio. De merknaam zal echter niet verdwijnen, verzekerde Toyota-baas Akio Toyoda vrijdag. Het is juist de bedoeling dat het merk de vleugels weer wereldwijd gaat uitslaan. ''Het wordt wat Mini is voor BMW'', aldus de topman.

Lees meer over:
Tip de redactie