De olieprijzen speelden donderdag opnieuw de hoofdrol op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Een stijging tot boven 33 dollar per vat Amerikaanse olie gaf de bredere markt steun, terwijl Facebook op eenzame hoogte stond in de technologiesector.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 16.069,64 punten en de S&P 500 ging 0,6 procent vooruit tot 1893,36 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 0,9 procent tot 4506,68 punten, vooral dankzij een koerssprong van het aandeel Facebook.

Olieproducenten als Chevron en Exxon Mobil streken koerswinsten op van 3,2 en 2,3 procent. Ook dienstverleners aan de olie- en gasindustrie als Halliburton (plus 4,8 procent) en Schlumberger (plus 6 procent) profiteerden van de hogere olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent duurder op 33,67 dollar en de prijs van Brentolie steeg met 4,1 procent tot 34,44 dollar per vat.

Facebook

Facebook won 15,5 procent. Het sociale netwerk meldde een recordomzet in het vierde kwartaal. De winst kwam uit op 1,6 miljard dollar. Daarmee werd voor het eerst onder de streep meer dan een miljard overgehouden.

Veilingsite eBay (min 12,5 procent) stelde teleur met zijn omzetprognose voor het lopende kwartaal. Volgens analisten heeft het bedrijf het steeds moeilijker in zijn concurrentiestrijd met onder meer Amazon.

De winstraming van farmaceut Abbott Laboratories kon ook al niet bekoren. Het bedrijf verwacht dat de sterke dollar de resultaten over het lopende kwartaal opnieuw flink zal raken en daarnaast kampt Abbott met zwakke prestaties in Venezuela. De koers kwam met een daling van 9,3 procent op het laagste niveau sinds april 2014.

Ford

Ford (min 1,2 procent) presteerde in de laatste drie maanden van vorig jaar beter dan verwacht, vooral dankzij een zeer sterke vraag naar pickup-trucks en SUV's. Beleggers vrezen echter dat de rek er na een reeks verkoopsuccessen uit is.

's Werelds grootste fabrikant van (mijn-)bouwmaterieel Caterpillar presenteerde beter dan verwachte resultaten over 2015, maar liet zich somber uit over dit jaar. Beleggers konden het echter waarderen dat het bedrijf met onder meer ontslagrondes de malaise op de grondstoffenmarkten probeert te compenseren en zetten het aandeel 4,7 procent hoger.

De euro was 1,0944 dollar waard, tegen 1,0949 dollar bij het slot van de Europese beurzen.