Amerikaanse centrale bank handhaaft rente

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), heeft zoals verwacht de rente onveranderd gelaten. Het renteniveau van 's werelds grootste economie blijft daardoor tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.

Er werd niet zoals bij de vorige rentevergadering in december met grote spanning door de financiële markten naar het besluit uitgekeken. Destijds ging het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt omhoog.

Sinds december 2008 stond de beleidsrente op 0 tot 0,25 procent. Die historisch lage stand was het resultaat van een reeks renteverlagingen tijdens de financiële crisis, die in 2007 in de VS begon.

Uit de notulen van de decemberbijeenkomst van de centrale bankiers bleek later dat de rentestap een ''close call'' was. Hoewel de beslissing om de rente op te voeren unaniem werd genomen, bleken sommige beleidsmakers zorgen te hebben. Marktkenners spraken van een vooral symbolische stap.

In september besloot de Fed nog af te zien van een renteverhoging, wat als een verrassing kwam op de financiële markten, omdat was verwacht dat de rente die maand al opgekrikt zou worden.

Geleidelijk

De centrale bank liet woensdag weten er nog steeds op te rekenen de rente ''geleidelijk'' verder op te voeren. Daarbij wordt scherp gelet op de wereldwijde economische situatie en de gang van zaken op de financiële markten.

Die ontwikkelingen en de implicaties daarvan op de Amerikaanse arbeidsmarkt en inflatie, twee belangrijke maatstaven voor het rentebeleid, worden nauwlettend in de gaten gehouden, liet de Fed weten.

Gebalanceerd

Opvallend is dat ten opzichte van de verklaring bij het vorige rentebesluit een opmerking uit de Fed-verklaring werd verwijderd. Destijds noemden de centrale bankiers de risico's voor de Amerikaanse economische verwachtingen ''gebalanceerd''.

Sindsdien hebben onrust op de financiële markten, een verdere daling van de olieprijzen en toegenomen zorgen over de wereldeconomie dat beeld veranderd.

Lees meer over:
Tip de redactie