Italiaanse banken hadden het woensdag moeilijk op de beurs. 

Ze zagen vroege winsten verdampen, omdat beleggers zich zorgen maken of een Europees plan om de financiële instellingen van hun slechte leningen af te helpen wel effectief is.

Het plan zorgt ervoor dat banken hun slechte leningen kunnen onderbrengen bij zogenoemde bad banks. Door ze samen te brengen met minder riskante effecten verwateren de risico's. De Italiaanse staat staat garant voor het minst risicovolle deel van de leningen.

De Europese Commissie stemde dinsdag in met het plan, op voorwaarde dat de garanties van de Italiaanse staat marktconform zouden worden geprijsd. Op die manier worden de Europese regels over staatssteun omzeild. Aan de constructie was maanden gewerkt.

Italiaanse banken, die zuchten onder lage rentes en economische tegenspoed, hebben gezamenlijk voor ruim 201 miljard euro aan slechte leningen. Voor 120 miljard euro daarvan hebben de vijf grootste banken in Italië nog geen voorziening genomen.

Volgens analisten is de Italiaanse versie van een bad bank heel anders dan die in andere Europese landen. ''We moeten nog afwachten hoe effectief dit is", zeiden Giada Gianni en Guillaume Menuet van Citigroup.