De AEX-index in Amsterdam is woensdag met winst de handel uitgegaan. Elders in Europa sloten de beurzen eveneens hoger.

Beleggers verwerkten onder meer teleurstellende prestaties van chemieconcern BASF en medicijnfabrikant Novartis. Een opleving van de olieprijzen stuwde het sentiment.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde met een plus van 0,6 procent op 424,41 punten. De Midkap zakte 0,5 procent tot 655,45 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,6 procent. In Londen eindigde de FTSE met een winst van 1,4 procent.

Delta Lloyd behoorde tot de grootste verliezers van de AEX met een min van 1 procent. De geplaagde verzekeraar gaat mogelijk de couponbetaling op twee obligaties overslaan, aldus persbureau Bloomberg die zich daarbij baseert op analisten van Creditsights.

Shell

Shell, profiteerde van de stijgende olieprijzen en zag zijn beurswaarde 2 procent toenemen. Aandeelhouders van het olie- en gasconcern stemden woensdag in met de overname van de Britse gasproducent BG Group (plus 3,5 procent).

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,9 procent tot 32,38 dollar bij de slotbel en Brentolie stond 3,5 procent hoger op 32,99 dollar per vat.

BASF

BASF (min 1,8 procent) was een opvallende daler in Frankfurt na een winstwaarschuwing. 's Werelds grootste chemieconcern kondigde een afschrijving van 600 miljoen euro aan, veroorzaakt door de nagenoeg gehalveerde olieprijzen.

Ook Royal Bank of Scotland kwam met een winstalarm. De winst van de Britse bank zal worden gedrukt door miljarden aan voorzieningen en afschrijvingen. Het aandeel sloot 2 procent lager.

De Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson daalde in Stockholm krap 7 procent na een tegenvallende kwartaalwinst. De resultaten van Novartis, de op één na grootste medicijnenfabrikant van Europa, konden evenmin bekoren. Het aandeel daalde in Zürich bijna 4 procent.

Apple

Apple zette met een tegenvallende omzetprognose, waarbij het concern voor het eerst in meer dan tien jaar tijd rekent op een daling van de opbrengsten, zijn Europese toeleveranciers in de min. Zo zakten ARM Holdings, Dialog Semiconductor en AMS tot 2 procent.

De euro was 1,0872 dollar waard, tegen 1,8075 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.