De graadmeter van de Japanse beurs, de Nikkei-index, boekte woensdag een stevige winst in navolging van hogere slotstanden op Wall Street. 

Vooral autofabrikanten stonden in de belangstelling in de aanloop naar beleidsvergaderingen van de Japanse en Amerikaanse centrale banken.

De Nikkei steeg 2,7 procent tot 17.163,92 punten. De aandelenkoers van Daihatsu bereikte met een winst van 16,4 procent de hoogste stand sinds 1975.

De koersexplosie volgde op mediaberichten dat branchegenoot Toyota zou overwegen het bedrijf geheel in te lijven. De grootste autofabrikant ter wereld bezit al een belang van zo'n 51 procent. Daarnaast zou Toyota de banden met Suzuki willen aanhalen, om beter te kunnen concurreren in opkomende markten.

Grootste verliezen 

In China toonde de beurshandel een heel ander beeld. De graadmeters waren op weg naar de grootste verliezen over twee handelsdagen sinds afgelopen zomer.

Op de beursvloeren in Shanghai en Shenzhen laaiden zorgen over de staat van de Chinese economie weer op door een dalende winstgevendheid in het bedrijfsleven. China Southern Airlines daalde tot de laagste koers in tien maanden, na een negatief rapport van effectenhuis Daiwa.

De Kospi in Seoul steeg 1,4 procent, de All Ordinaries in Sydney ging 1,1 procent achteruit. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 1,6 procent hoger.