De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag herstel zien van de verliezen een dag eerder, geholpen door de sterk stijgende olieprijzen.

Verder verwerkten beleggers op Wall Street een grote hoeveelheid bedrijfsnieuws en macro-economische gegevens.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot 1,6 procent hoger op 16.138 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent tot 1899 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,9 procent tot 4559 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie won 3,3 procent tot 31,34 dollar en Brent werd bijna 4 procent duurder op 31,69 dollar. Naar verluidt zijn Rusland en Saudi-Arabië bereid te praten over een verlaging van de olieproductie om de prijzen te stutten. De olieconcerns ExxonMobil en Chevron tekenden koerswinsten op tot 3,4 procent.

Farmaceut Johnson & Johnson (plus 4,2 procent) boekte in het vierde kwartaal iets minder omzet dan een jaar eerder, maar wist zijn winst met 27,5 procent op te schroeven ondanks een duurdere dollar.

Ook Unilever-rivaal Procter & Gamble (plus 2,3 procent) kampte met de waardestijging van de Amerikaanse munt, maar wist een vergelijkbare omzetgroei van 2 procent te realiseren.

DuPont

De winstverwachting van chemiereus DuPont voor het huidige boekjaar viel lager uit dan analisten hadden voorzien, terwijl de kwartaalcijfers wat beter waren dan verwacht. DuPont steeg 0,3 procent. Het industriële concern 3M ging 5 procent omhoog, dankzij een hoger dan verwachte kwartaalwinst.

Verzekeraar American International Group (AIG) maakte bekend in de komende twee jaar 25 miljard dollar uit te keren aan aandeelhouders. Het aandeel klom 0,6 procent. Defensieconcern Lockheed Martin verloor 1 procent, na aankondiging van de afsplitsing van zijn divisie die IT-diensten aan de overheid levert.

Na het slot publiceren technologiegigant Apple en telecomconcern AT&T nog hun resultaten.

Dienstensector

Beleggers kregen verder meevallende cijfers te verwerken over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de huizenprijzen in de Verenigde Staten. Wel groeide de dienstensector in de VS deze maand wat minder sterk dan een maand eerder.

De euro was 1,0856 dollar waard, tegen 1,0844 dollar bij het slot in Europa.