De Europese beurzen zijn dinsdag met winst de handel uitgegaan, geholpen door de flink stijgende olieprijzen.

In de ochtendhandel stonden de aandelenmarkten nog in het rood, maar in de middaghandel werd de weg omhoog ingezet.

In Amsterdam behoorde Philips tot de grootste winnaars dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van het technologieconcern.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde met een plus van 0,9 procent op 421,97 punten. De Midkap klom 0,6 procent tot 658,53 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden tot 1,1 procent hoger.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,4 procent tot 31,39 dollar en Brentolie werd 4 procent duurder op 31,73 dollar per vat.

Naar verluidt zijn Rusland en Saudi-Arabië bereid te praten over een verlaging van de olieproductie om de prijzen te stutten. Op het Damrak ging olieconcern Shell 2,5 procent omhoog en in Londen klom BP 1,8 procent. Total won 2,9 procent in Parijs.

Philips

Philips steeg 6,1 procent na de presentatie van resultaten die volgens marktkenners erg meevielen. Vooral de hoger dan verwachte operationele winst en dubbelcijferige groei van de orderontvangst bij de medische divisie vielen op.

Andere sterke stijgers bij de hoofdfondsen in Amsterdam waren staalconcern Arcelormittal (plus 7,2 procent) en verzekeraar Delta Lloyd (plus 6,5 procent).

Galapagos verloor bij de middelgrote fondsen 1,8 procent. De biotechnoloog stopt met de klinische ontwikkeling van een medicijn voor patiënten met een vorm van chronische darmontsteking. ''Een negatieve verrassing'', aldus een analist van KBC.

Arcadis

Advies- en ingenieursbureau Arcadis zette in de Midkap de neergaande lijn door met een min van 8,3 procent. Maandag ging het aandeel al bijna 20 procent omlaag na een winstwaarschuwing.

In Londen gingen Easyjet en Dixons Carphone onderuit na handelsberichten, met minnen van respectievelijk 3,2 en 2,3 procent. Technologieconcern Siemens was in Frankfurt een opvallende winnaar. De koerswinst van 8,6 procent was te danken aan een onverwachte verhoging van de winstprognose.

De euro was 1,0844 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen maandag werd de eenheidsmunt verhandeld voor 1,0829 dollar.