De beurzen op Wall Street zakten maandag flink terug, na de eerste beursweek dit jaar die per saldo met winst werd afgesloten. Een hernieuwde daling van de olieprijzen zorgde voor druk op de aandelenkoersen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent lager op 15.885,22 punten. De bredere S&P 500 daalde 1,6 procent tot 1877,07 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq gaf eveneens 1,6 procent prijs tot 4518,49 punten.

De olieprijzen zakten na de rally van afgelopen vrijdag weer ver terug. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 7,6 procent omlaag tot 29,76 dollar. Brentolie werd 5,7 procent goedkoper op 30,04 dollar per vat.

Sterkste daler in de Dow was Caterpillar. De fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw verloor 5 procent. De bank Goldman Sachs leverde 3,7 procent in, de oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron respectievelijk 3,4 en 3,2 procent.

McDonald's

McDonald's werd beloond voor de sterke verkoopcijfers die de fastfoodketen voorbeurs publiceerde. Vooral in eigen land wist het bedrijf de omzet flink op te voeren. Het aandeel werd 0,7 procent meer waard. Van de hoofdfondsen deed alleen supermarktconcern Wal-Mart (plus 1,2 procent) het nog beter.

Twitter leverde 4,6 procent aan beurswaarde in. Vier leidinggevenden bij het socialmediabedrijf hebben ontslag genomen. Het gaat onder meer om de eindverantwoordelijken voor ontwikkeling en het advertentieproduct. Waarom zij vertrokken zijn, is onduidelijk.

Huggies-luiers

Kimberly-Clark, producent van onder meer Huggies-luiers en Kleenex-tissues, daalde 3,2 procent in waarde. Het bedrijf voelde afgelopen jaar de druk van de dure dollar, waardoor de omzet met 6 procent daalde.

Dienstverlener aan de olie-industrie Halliburton verloor 3 procent. Het bedrijf dook afgelopen jaar diep in de rode cijfers als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen, afschrijvingen op bezittingen en reorganisatielasten.

De euro was 1,0852 waard. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag werd de eenheidsmunt verhandeld voor 1,0829 dollar.