De Amerikaanse hamburgerketen McDonald's wil dit jaar meer dan zestig restaurants openen in Rusland. Daarmee wordt het tempo van de uitbreiding in Rusland opgevoerd.

Het bedrijf moest na de invoering van sancties het bedrijfsmodel ingrijpend aanpassen, zegt topman Khamzat Khasbulatov van McDonald's Rusland maandag volgens persbureau Reuters.

Ook de waardedaling van de roebel heeft de winstmarges onder druk gezet. De keten heeft de prijzen voor consumenten laten stijgen, maar wel minder hard dan de inflatie. Khasbulatov stelt dat McDonald's deze strategie aanhoudt, om concurrerend te kunnen blijven.

Volgens de topman wist de keten het marktaandeel te laten groeien, ook al gaat het in Rusland al langere tijd niet goed met restaurants. Buiten de Verenigde Staten (VS) nam de omzet in vestigingen van McDonald's die meer dan een jaar zijn geopend met 4,2 procent toe.

Lokaal

Afgelopen jaar richtte het bedrijf zich al meer op lokale leveranciers en betaalbare menu's. Dat zou zijn vruchten hebben afgeworpen.

"De ontwikkeling van lokale bevoorrading heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verhogen van de winstgevendheid", aldus Khasbulatov.

Dit jaar wil de keten meer focussen op modernisering en meer investeren in het openen van nieuwe vestigingen. McDonald's heeft vorig jaar 59 nieuwe Russiche restaurants geopend. De keten zit al 26 jaar in Rusland. 

Nieuw ontbijtmenu

McDonald's heeft op zijn Amerikaanse thuismarkt in het afgelopen kwartaal de vergelijkbare omzet, dus exclusief de opening van nieuwe vestigingen, met 5,7 procent zien groeien.

Volgens McDonald's werd daarbij geprofiteerd van een nieuw ontbijtmenu dat de gehele dag wordt aangeboden en het milde winterweer.

Het bedrijf had eerder juist veel moeite om zijn verkopen in de VS te verhogen vanwege concurrentie van andere restaurantketens die meer gezonde producten aanbieden en rivalen als Burger King. 

Omzet

De omzet daalde afgelopen kwartaal met 4 procent tot 6,3 miljard dollar (5,8 miljard euro), maar dat kwam door negatieve valuta-effecten. Exclusief die effecten was de omzet met 5 procent gestegen. De nettowinst bedroeg in het vierde kwartaal 1,2 miljard dollar.

McDonald's is bezig zijn service te verbeteren en werkt aan een omvangrijke reorganisatie en kostenbesparingen. ''We hebben in 2015 snel en gedurfd actie ondernomen om de activiteiten op de schop te nemen en McDonald's te positioneren voor duurzame en winstgevende groei'', aldus topman Steve Easterbrook in een toelichting op de resultaten.

Over heel 2015 klom de wereldwijde vergelijkbare omzet met 1,5 procent. De jaaromzet kwam uit op 25,4 miljard dollar, met een nettowinst van ruim 4,5 miljard dollar. Wereldwijd telt de keten ruim 36.000 vestigingen in meer dan honderd landen.