De Aziatische beurzen zijn maandag hoger gesloten. De hoop op meer steunmaatregelen van centrale banken, in combinatie met een olieprijs die duidelijk boven de 32 dollar per vat bleef, zorgde voor een positief sentiment.

De Nikkei in Tokio klom 0,9 procent tot 17.110,91 punten. Vrijdag eindigde de belangrijkste graadmeter in Japan al bijna 6 procent hoger, en tekende daarmee de grootste koerswinst in lange tijd op.

Maandag bleek op macro-economisch vlak dat de Japanse uitvoer op jaarbasis in december met 8 procent is afgenomen. Dat was een grotere daling dan was voorzien door economen. Ook de invoer liep sterker dan verwacht terug, op jaarbasis met 18 procent.

In Hongkong liet de Hang Seng tussentijds een winst zien van 1,5 procent. In Seoul ging de Kospi met 0,7 procent omhoog en de All Ordinaries in Sydney steeg 1,8 procent.

Ook in China, waar de graadmeters de eerste weken van het jaar kelderden, stonden plussen op de borden. De beurzen in Shenzen en Shanghai stonden tussentijds tot 0,5 procent hoger.