De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing schroeft de productie van zijn bekende 747 Jumbo Jet verder terug. De vraag naar het toestel met het iconische korte bovendek loopt de laatste tijd hard terug.

Met ingang van september gaat Boeing er daarom nog maar zes per jaar maken. Het is al de zoveelste productieverlaging. De Amerikanen kondigden eerder al aan vanaf maart nog maar twaalf 747's per jaar af te zullen leveren. De nieuwe ingreep betekent dat Boeing een boekverlies na belastingen moet nemen van 569 miljoen dollar, omgerekend een kleine 526 miljoen euro.

De 747-8, het laatste model van de in 1970 geïntroduceerde 'Queen of the Skies', is een viermotorig vliegtuig. Daardoor legt het toestel het de laatste jaren af tegen zuinigere kisten, waaronder de tweemotorige Boeing 777 en concurrerende toestellen van het Europese Airbus.

Jumbo Jet

De Jumbo Jet was nog niet zo lang geleden aardig in trek bij vrachtvervoerders. Maar in die markt is de laatste tijd flink de klad gekomen. Boeing had in december nog maar twintig bestellingen uitstaan voor de 747.

De Amerikanen schrijven hun oude paradepaardje nog niet helemaal af. Er vliegen nog heel veel 747's rond, waaronder veel toestellen van het verouderde 747-400-model. De fabrikant hoopt die kisten komende jaren nog te mogen vervangen voor nieuwere 747-8's.