Philips en de Chinese investeerder Go Scale Capital beëindigen de verkoopgesprekken voor Philipstak Lumileds. De Amerikaanse toezichthouder heeft geen goedkeuring gegeven aan de deal, zo bleek vrijdag.

Het elektronicaconcern maakte in maart vorig jaar bekend een belang van 80,1 procent in Lumileds te verkopen aan Go. Philips verwachtte destijds dat de opbrengsten uit de verkoop uit zouden komen op circa 2,9 miljard dollar, inclusief een uitgestelde voorwaardelijke betaling van maximaal 100 miljoen dollar.

Go Scale Capital is een investeringsfonds dat wordt gesponsord door GSR Ventures en Oak Investment Partners. De partners in het consortium zijn Asia Pacific Resource Development, Nanchang Industrial Group en GSR Capital. Er waren plannen om fors te investeren in de led-activiteiten van Philips die zouden worden overgenomen, zei topman Sonny Wu eerder.

Eind oktober vorig jaar bleek dat Amerikaanse toezichthouders met ''onverwachte bezwaren'' waren gekomen. Beide partijen wilden toen nog wel blijven werken aan de deal en probeerden de bezwaren weg te nemen. Dat is niet gelukt. ''Ik ben erg teleurgesteld in deze uitkomst'', aldus topman Frans van Houten van Philips.

Waardering 

Hij sprak ook zijn waardering uit voor Go, die hij een zeer betrokken partner noemde. Ook verandert het afketsen van de deal niks in de fundamenten van Lumileds, zo benadrukte de bestuurder. Lumileds heeft vestigingen in meer dan 30 landen en circa 8800 medewerkers. Het haalde in 2015 een omzet van zo'n 2 miljard dollar.

Philips, dat een medische technologiespecialist wil worden, gaat nu contact zoeken met andere partijen die eerder al interesse hebben getoond in Lumileds. Een woordvoerder van Philips wilde daar desgevraagd geen verder commentaar op geven. Het stopzetten van de deal heeft overigens geen effect op de plannen voor de rest van de verlichtingsdivisie van Philips. Die wordt nog steeds verzelfstandigd, bij voorkeur via een beursgang.