De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines (UAL) heeft in het vierde kwartaal 823 miljoen dollar (755 miljoen dollar) winst geboekt. 

Dat is stukken meer dan een jaar eerder, toen het bedrijf onder de streep 23 miljoen dollar overhield.

Het verschil zat hem met name in de brandstofrekening, die met 1,6 miljard dollar ruim een derde lager uitviel. Daardoor waren niet langer de uitgaven aan kerosine de grootste kostenpost, maar de salarissen van het personeel met 2,4 miljard dollar. De omzet nam met 3 procent af tot iets meer dan 9 miljard dollar.

Zowel de winststijging als de omzetdaling was het gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen. UAL kon minder brandstoftoeslagen in rekening brengen en kampte daarnaast met een zwakkere vraag naar zakelijke vliegreizen, met name vanuit de olie- en gasindustrie. Ook de dure dollar kostte het bedrijf omzet.

Omzet

Over heel 2015 zag United Airlines de omzet met 2,7 procent teruglopen tot 37,9 miljard dollar. Mede dankzij een besparing van ruim 4 miljard dollar op brandstof schoot de nettowinst omhoog naar 7,3 miljard dollar, bijna zeven keer zoveel als in 2014.

United Airlines maakte verder bekend dat het veertig 737-700's heeft besteld bij vliegtuigfabrikant Boeing. De nieuwe toestellen, waarvan de eerste medio volgend jaar worden geleverd, komen ter vervanging van oudere en kleinere exemplaren. Met de order is een bedrag van circa 3,2 miljard dollar gemoeid.