De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht op de huidige lage niveaus. De centrale bank hint wel op verdere maatregelen in maart.

Het rentebesluit werd donderdagmiddag bekendgemaakt na een beleidsvergadering van de centrale bank.

De herfinancieringsrente, het belangrijkste tarief, blijft op 0,05 procent staan. Dit is het tarief waartegen banken geld kunnen lenen. Deze rente is voor het laatst in september 2014 verlaagd

De depositorente, de rente waartegen banken geld kunnen stallen bij de ECB, blijft op -0,3 procent staan. Dit betekent dat banken geld toe moeten leggen om hun kapitaal te stallen. Dit tarief is vorig jaar verlaagd van -0,2 procent naar -0,3 procent. 

De ECB hoopt dat banken het geld vanwege de hogere kosten liever uitlenen aan bedrijven en particulieren. Daardoor zou de inflatie op termijn kunnen stijgen.

Opkoopprogramma

ECB heeft vorig jaar ook besloten het omvangrijke opkooppramma uit te breiden. In eerste instantie zou het programma duren tot september 2016. De centrale bank zal in ieder geval maandelijks 60 miljard euro aan leningen blijven opkopen tot maart 2017. Het programma wordt opnieuw verlengd als dat nodig is.

Het opkoopprogramma is een extra maatregel waarmee de bank de inflatie en de economische groei probeert te stimuleren. De centrale bank streeft naar een inflatie van bijna 2 procent.

De inflatie in de eurozone was met 0,2 procent in december nog altijd erg laag. In november lagen de prijzen nog 0,1 procent hoger dan een jaar eerder.

Herziening

ECB-president Mario Draghi stelde donderdagmiddag in een persconferentie dat het opkoopprogramma een positief effect heeft op de mogelijkheden voor bedrijven en huishoudens om geld te lenen. 

Maar vanwege meer onzekerheid over de verwachte economische groei, onrust op de financiële markten en geopolitieke risico's, zal de ECB zijn monetaire beleid in maart mogelijk herzien of heroverwegen. Dan komt de centrale bank ook met vooruitzichten over de inflatie en economische groei in de eurozone.

Volgens Draghi heeft hij nog genoeg instrumenten tot zijn beschikking om de inflatie aan te jagen. Maar hij wilde daar tijdens de persconferentie nog niet verder op ingaan.

Inflatie

Draghi benadrukte verder dat de prijzen in december een stuk minder waren gestegen dan de ECB had verwacht. Dat had te maken met de dalende olieprijs en lagere prijzen voor voedsel en diensten.

De vooruitzichten voor de inflatie van de komende maanden zijn daarom flink naar beneden bijgesteld. De ECB verwacht nu dat de inflatie heel laag of zelfs negatief zal uitvallen in de komende maanden. Pas later dit jaar verwacht hij weer een hogere inflatie.