Draghi zorgt voor herstel Europese beurzen

De Europese aandelenmarkten herstelden zich donderdag dankzij Mario Draghi van de forse verliezen een dag eerder. 

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) hintte op de aankondiging van aanvullende steunmaatregelen bij de volgende beleidsvergadering in maart. In Amsterdam deed onder meer Ahold goede zaken na de presentatie van zijn vierdekwartaalcijfers.

De AEX sloot 2,7 procent hoger op 406,49 punten en de MidKap-index steeg 1,7 procent tot 642,41 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 1,8 en 2 procent vooruit.

Laag niveau

Draghi zei dat de rente in de eurozone voor een aanzienlijke periode op het huidige lage niveau zal blijven of nog verder verlaagd kan worden.

''De neerwaartse risico's zijn opnieuw toegenomen te midden van onzekerheden over de economische groei in opkomende markten'', zei Draghi. ''Het is derhalve nodig nogmaals naar ons beleid te kijken en dat mogelijk aan te passen.'' De ontwikkelingen van de olieprijzen en de Chinese economie zijn de voornaamste punten van zorg.

Supermarktconcern Ahold (plus 5,8 procent) was de op één na sterkste stijger in de AEX na de presentatie van beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal. De omzetgroei van ruim 20 procent was vooral te danken aan een duurdere dollar.

Sligro

Branchegenoot Sligro (plus 0,5 procent) deed het ook beter dan analisten hadden voorzien. Het bedrijf raakte echter in de loop van de middag het merendeel van zijn koerswinst kwijt.

De AEX werd aangevoerd door staalconcern ArcelorMittal (plus 10,3 procent), dat de laatste tijd juist vaak onder druk stond vanwege zorgen over de Chinese economie. Voormalig dochterbedrijf Aperam (plus 6,1 procent), die roestvrij staal produceert, ging aan kop in de MidKap.

Grandvision

Grandvision (min 2,8 procent), het moederbedrijf van optiekketens Pearle en Eyewish, stond juist flink onder druk nadat het bedrijf een afzwakkende omzetgroei had gemeld.

De euro noteerde 1,0827 dollar in vergelijking met 1,0892 dollar bij het Europese slot woensdag. Na berichten over een flinke toename van de Amerikaanse olievoorraden steeg de prijs van een vat Amerikaanse olie met 4,1 procent tot 29,51 dollar. Brentolie werd 4,7 procent duurder op 29,19 dollar.

Tip de redactie