Dividend Shell op peil ondanks winstdaling

Shell heeft, zoals verwacht, in het vierde kwartaal veel minder winst geboekt dan een jaar eerder als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen. 

Het Nederlands-Britse concern maakte woensdag desondanks bekend zijn dividend op peil te houden.

Met het oog op de voorgenomen overname van de Britse gasproducent BG kwam Shell met een tussentijds handelsbericht, waarin een schatting van de resultaten werd gegeven.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief items, de maatstaf voor het concern en de financiële markten, zal over het vierde kwartaal van 2015 1,6 tot 1,9 miljard dollar bedragen. In het vierde kwartaal van 2014 was dat nog 3,3 miljard dollar.

nettowinst

De nettowinst over het vierde kwartaal komt naar verwachting uit op 600 miljoen tot 1 miljard dollar, waar een jaar eerder 595 miljoen dollar in de boeken werd bijgeschreven. Shell wist zijn operationele kosten met 4 miljard dollar te verlagen en rekent op een verdere afname dit jaar.

Het dividend over heel 2015 is 1,88 dollar, evenals een jaar eerder. Voor dit jaar voorspelt Shell een uitkering van minstens 1,88 dollar per aandeel. Beleggers maakten zich de afgelopen maanden zorgen over het dividend wegens de aanhoudende daling van de olieprijs en de miljarden die Shell wil uitgeven voor de overname van BG.

Shell kondigde het overnameplan in april vorig jaar aan. Toen kwam de koopsom voor BG op ruim 64 miljard euro, maar omdat een groot deel daarvan in aandelen wordt voldaan is dat bedrag inmiddels flink gedaald. BG meldde in een eigen handelsbericht op een jaarwinst te rekenen van minimaal 2,3 miljard dollar, tegen 10,4 tot 10,7 miljard dollar voor Shell.

Lees meer over:
Tip de redactie