Recordomzet voor ASML in 2015

ASML heeft 2015 afgesloten met een recordomzet van 6,3 miljard euro.

In het laatste kwartaal werd voor 1,4 miljard euro aan productiemachines en bijbehorende producten en diensten geleverd aan de wereldwijde chipindustrie, in lijn met een eerder afgegeven prognose.

De kwartaalomzet is daarmee wel verder teruggelopen, zoals dat het hele jaar het geval was. Klanten werden terughoudender met investeringen in nieuwe machines. Voor het eerste kwartaal voorziet ASML een verdere afname tot circa 1,3 miljard euro.

Dat is evenwel meer een kwestie van timing dan van zwakkere marktcondities, zei topman Peter Wennink in een toelichting. De brutowinstmarge zal naar verwachting met 42 procent eveneens wat lager liggen dan de 46 procent die in het vierde kwartaal werd behaald, omdat relatief veel goedkopere machines worden geleverd.

Aantrekken

De verkopen zullen daarna echter aantrekken, voorspelt Wennink. Fabrikanten van rekenchips zullen vanaf het tweede kwartaal machines in gebruik gaan nemen die het mogelijk maken nog fijnere schakelingen in te branden op halfgeleidermateriaal dan nu het geval is. Dat zal leiden tot een ''aanzienlijke toename'' van de omzet.

Het is volgens Wennink nog te vroeg om daar een cijfer op te plakken, maar ASML verwacht de rest van het jaar te kunnen blijven profiteren van een sterke verkoop van machines aan makers van rekenchips. De vraag naar nieuwe apparatuur bij producenten van geheugenchips zal dit jaar ongeveer op het niveau van 2015 blijven, zei hij.

ASML boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 292 miljoen euro, tegen 322 miljoen euro een periode eerder. Over heel 2015 hield het Veldhovense technologiebedrijf 1,4 miljard euro over, een zesde meer dan in 2014. Het stelt een dividend voor van 1,05 euro per aandeel, de helft meer dan vorig jaar, en wil de komende twee jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Lees meer over:
Tip de redactie