'Renault roept ruim 15.000 auto's terug om motoren te controleren'

De Franse automaker Renault roept 15.800 auto's terug om de motoren te controleren op een eventueel te hoge uitstoot van uitlaatgassen.

Een speciale commissie, die na het dieselschandaal bij Volkswagen door de Franse overheid werd opgericht, vindt dat nieuwe modellen van Renault niet voldoen aan de milieu-eisen.

Dat heeft de Franse minister van Ecologie Ségolène Royal laten weten, meldt persbureau AFP.  Volgens Royal worden de teruggeroepen voertuigen gecontroleerd en wordt de motor opnieuw afgesteld zodat het filtersysteem correct functioneert. 

"De tests gaven niet voldoende zekerheid", aldus de minister. Een controle in de fabriek moet de zorgen van de commissie wegnemen. Een dergelijke aanpassing neemt ongeveer een halve dag in beslag.

Uit tests bleek dat auto's van de fabrikant de CO2-norm overschreden en te veel stikstofdioxide uitstootten. 

Nederland

Het gaat in Nederland om zo'n 180 diesels van de modellen Captur en Kadjar, zegt Renault Nederland. De auto's zijn gemaakt tussen februari en september 2015.

Van deze modellen worden in Nederland vooral de benzine-varianten verkocht. Daardoor is het aantal teruggeroepen auto's beperkt.

Andere autobouwers

Royal meldt dat ook bij de andere Franse autobouwers te hoge uitstootnormen zijn gemeten. Zij verschijnen binnenkort voor de commissie. Namen wil ze echter niet noemen. ''Wat belangrijk is, is dat de luchtvervuiling gestopt wordt'', aldus Royal.

Renault zei de afgelopen dagen herhaaldelijk dat het niets te maken heeft met de sjoemelsoftware-affaire, maar het concern is wel bereid om de uitstoot van de wagens te verminderen.

Geen fraude

Royal benadrukte onlangs al dat Renault niet heeft gefraudeerd. Dat deed ze toen bekend was geworden dat Franse autoriteiten onderzoek deden naar de emissiewaarden bij Renault. Het nieuws zorgde desondanks voor flinke onrust, Renault is sindsdien zo'n 3,3 miljard euro aan beurswaarde kwijtgeraakt.

Het is nog onduidelijk op welke landen de terugroepactie van Renault betrekking heeft. De autobouwer zelf kon dinsdagmorgen geen commentaar geven.

Dinsdag werd ook bekend dat Renault voor ongeveer 700.000 auto's op vrijwillige basis een update van de motormanagementsoftware gaat bieden. Die update moet deze zomer worden uitgevoerd.

Lees meer over:
Tip de redactie