Omzetgroei Unilever zwakt af

De producent van levensmiddelen en verzorgingsproducten Unilever verwacht dat de marktomstandigheden in 2016 uitdagender zullen zijn, omdat de groei in veel opkomende markten onder druk staat. 

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend bij de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2015 en het gehele jaar.

De onderliggende omzet, dus exclusief wisselkoersen en overnames, kwam in het afgelopen kwartaal uit op 4,9 procent, tegen 5,7 procent in het derde kwartaal.

Unilever presteerde daarmee wel beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht en het bedrijf zelf had voorspeld. Er werd geprofiteerd van een hoger verkoopvolume en gestegen verkoopprijzen.

Wisselkoerseffecten

Over heel 2015 bedroeg de onderliggende omzetgroei 4,1 procent. Inclusief wisselkoerseffecten klommen de opbrengsten met 10 procent tot 53,3 miljard euro. De nettowinst was 5,3 miljard euro, een daling van 5 procent. De omzet van Unilever ging in 2014, mede door negatieve wisselkoerseffecten, nog met bijna 3 procent omlaag.

Unilever gaf aan zich voor te bereiden op een lastiger 2016. Volgens financieel directeur Graeme Pitkethly blijft het bedrijf scherp kijken naar het verbeteren van de winstmarge, het verlagen van de kosten en innovatie. Tegen 2018 moeten de kosten met 1 miljard euro worden verlaagd, aldus de financieel directeur.

Overnames

Het Nederlands-Britse concern blijft verder op de uitkijk staan voor kleinere acquisities, aldus Pitkethly. Hij wilde niet nader ingegaan op eventuele grotere overnames.

Vorige week werd door analisten van het Franse Exane nog gesteld dat Unilever het Amerikaanse Colgate-Palmolive zou kunnen kopen. Volgens de marktvorsers is Unilever een logische kandidaat voor een overname van Colgate en is de tijd nu rijp voor een deal.

Brexit

De CEO van Unilever, Paul Polman, heeft zich op BNR Nieuwsradio uitgelaten over een eventuele Brexit. Hij zou het beter vinden als "iedereen bij elkaar blijft". Polman zegt dat een Brexit voor Nederland schadelijker is dan voor andere landen. 

Groot-Brittannië is na Duitsland de belangrijkste handelspartner voor Nederland. In 2014 werd er voor 36,7 miljard euro naar de Britten geëxporteerd.

Lees meer over:
Tip de redactie