Olie- en gasconcern Shell heeft maandag opnieuw gezegd geïnteresseerd te zijn in nieuwe handelsbetrekkingen met Iran.

Ook andere oliemaatschappijen staan te trappelen nu de economische sancties tegen het land worden opgeheven.

Het schrappen van de internationale sancties werd afgelopen weekeind aangekondigd, nu vast is komen te staan dat Iran zich houdt aan de afspraken die het met zes wereldmachten heeft gemaakt over het terugschroeven van zijn atoomactiviteiten.

Volgens ABN Amro heeft Shell goede kansen om snel weer zaken te doen met Iran. De bank wijst daarbij wel op de uitstaande schuld van Shell van ruim 2 miljard dollar die het oliebedrijf nog moet voldoen.

''Zodra dit wettelijk kan, zullen we dit doen", aldus het olie- en gasconcern maandag in een reactie. De schuld betreft een openstaande rekening voor Iraanse olie die Shell door de sancties eerder niet mocht betalen.

Vopak

Behalve Shell kan ook tankopslagbedrijf Vopak profiteren, meent ABN Amro. Onder meer de bezettingsgraad en de marges kunnen omhoog, als Iran zich ook weer begeeft op de Nederlandse markt. In het verleden maakte Iran volgens Vopak al gebruik van de opslag van Vopak in de haven van Rotterdam.

Eerder gaf de top van het Franse Total al aan geïnteresseerd te zijn in handel met Iran. Ook het Italiaanse Eni zei vorige maand dat het goed mogelijk is dat het bedrijf weer zaken gaat doen met het land. De Iraanse president Hassan Rouhani staat volgens bronnen volgende week voor een handelstrip naar Frankrijk en Italië.