Air France blijft bij ontslag raddraaiers

Topman Frédéric Gagey van Air France peinst er niet over om terug te komen op het ontslag van de werknemers die in oktober enkele bestuurders van het bedrijf molesteerden. 

''Wat ons betreft is de zaak voorbij'', zei Gagey maandag tegen dagblad Le Parisien.

Boze werknemers scheurden destijds twee bestuurders van de Franse zustermaatschappij van KLM letterlijk de kleren van het lijf. Zij koelden zo hun woede over een nieuwe reorganisatie die net was aangekondigd, maar inmiddels door het bedrijf van tafel is gehaald.

Vijf medewerkers zijn naar aanleiding van dat incident ontslagen. Sommige vakbonden eisen dat zij weer in dienst worden genomen, maar dat weigert Air France. Er loopt nog wel een rechtszaak. ''Het is aan justitie om zijn werk te doen'', aldus Gagey.

Onderhandelingen

De kwestie kan een schaduw werpen op de komende onderhandelingen tussen Air France en de vakbonden. Air France presenteerde vorige week nieuwe plannen, waarin ruimte is voor groei van de vloot en het vluchtaanbod vanaf 2017. Voorwaarde is wel dat de bonden alsnog instemmen met maatregelen om de productiviteit te verhogen.

''Deze ambitieuze groei is alleen mogelijk als wij concurrerender worden'', zegt Gagey. ''Maar het biedt wel een positief perspectief na jaren van flinke reorganisaties.'' De plannen vergen echter forse investeringen en daarvoor moet financiële ruimte worden vrijgespeeld, aldus de topman.

Gagey erkent dat ook hij wellicht fouten heeft gemaakt in de dialoog met de vakbonden. Hij sprak van een collectieve mislukking. ''Maar waar het om strategische keuzes gaat, vind ik dat 2015 een goed jaar is geweest.''

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie