AEX blijft dicht bij 400-puntengrens

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag lager gesloten. Een verdere daling van de olieprijzen drukte het sentiment, waardoor de neergang van vorige week werd doorgezet.

In Amsterdam naderde de AEX-index het niveau van 400 punten.

In de ochtendhandel zakte de graadmeter zelfs even onder dat peil. De AEX eindigde de handelsdag uiteindelijk 0,4 procent lager op 401,99 punten.

De Midkap zakte 1,3 procent naar 633,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent omlaag. Wall Street is maandag gesloten voor Martin Luther King Day.

De AEX zakte kort voor 11.00 uur tot een voorlopig dieptepunt van 398,71 punten. Vrijdag ging de hoofdindex ook al korte tijd door de grens van 400 punten. In december 2014 stond de AEX voor het laatst langere tijd lager dan 400 punten. De verzameling van de 25 grootste bedrijven aan het Damrak leverde dit jaar al ongeveer 9 procent in.

Olieprijs

De olieprijs stond maandag onder druk door de opheffing van de sancties tegen Iran en zakte voor het eerst in jaren tot minder dan 28 dollar. Brentolie noteerde 1,2 procent in de min op 28,58 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 28,90 dollar per vat.

Aalberts Industries won 0,2 procent. Het industriële bedrijf neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Ushers Machine & Tool over voor een onbekend bedrag. Ushers heeft een jaaromzet van 40 miljoen dollar.

Delta Lloyd bungelde onder aan de AEX met een min van 7,4 procent. Andere grote verliezers waren Aegon (min 3,6 procent), OCI (min 2,1 procent) en ING (min 2 procent). De sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalconcern ArcelorMittal, een van de grote verliezers van afgelopen tijd, dat 3,1 procent klom.

Adidas

In Frankfurt was sportartikelenbedrijf Adidas een opvallende winnaar met een plus van 6,3 procent. Topman Kasper Rorsted van de producent van wasmiddelen, lijm en shampoo Henkel stapt over naar Adidas als vervanger van de langzittende bestuursvoorzitter Herbert Hainer. Bij Henkel (min 4,1 procent) wordt de Belg Hans Van Bylen de nieuwe topman.

Ook lichtbedrijf Osram was met een plus van 5 procent een opvallende uitschieter, na een verhoging van de winstprognose na een sterk eerste kwartaal.

De euro was 1,0885 dollar waard, tegen 1,0953 dollar bij het Europese slot vrijdag.

Tip de redactie