Iran zet olieprijzen verder onder druk

De olieprijzen zetten maandag de daling van afgelopen week voort. Het overaanbod dreigt alleen maar groter te worden, nu ook Iran weer op grote schaal mag gaan exporteren. 

Dit weekeinde werden de meeste economische sancties tegen het land opgeheven.

Brentolie werd maandag rond 13.35 uur op de termijnbeurs in Londen verhandeld voor 28,88 dollar per vat, een daling van 0,3 procent. Eerder op de dag werd een dieptepunt van 27,67 dollar bereikt. Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 29,35 dollar per vat.

De Iraanse president Hassan Rouhani kondigde direct na de bekendmaking van het eind van de sancties aan dat zijn land de export van olie zo snel mogelijk zal opvoeren tot 500.000 vaten per dag. Hij stelde ook alvast een tweede verhoging in het vooruitzicht met nog eens 500.000 vaten.

Opec

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (Opec) liet zich in zijn productierapport over december niet uit over de bijdrage die Iran gaat leveren aan het oliekartel. Opecproduceerde in totaal 32,2 miljoen vaten per dag, een iets lager niveau dan de 32,4 miljoen vaten die dagelijks werden opgepompt in november.

De groep liet eind vorig jaar haar productieplafond van 30 miljoen vaten, dat vrijwel standaard werd overschreden, officieel varen. OPEC wil de olieprijs drukken om met name Noord-Amerikaanse producenten het leven zuur te maken. Hoewel de sterk gedaalde olieprijs ook drukt op de begrotingen van de kartelleden, voelen vooral de Verenigde Staten de pijn van het OPEC-beleid. De organisatie voorspelde dat de Amerikaanse productie dit jaar met 380.000 vaten per dag zal dalen.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie