De Amsterdamse aandelenindex is vrijdagmiddag voor heel even net onder de symbolische grens van 400 punten gezakt.

De AEX, waarin 25 bedrijven zijn opgenomen, staat de hele dag al in de min en tikte om 15.30 uur de 399,93 punten aan. Daarna klom de koers weer iets op tot 403 punten toen de beurs sloot. Dit is 2,38 procent lager.

Sinds de eerste handelsdag in 2016 dalen de koersen in Azië, Europa en de Verenigde Staten. Beleggers hebben veel kopzorgen over China. De economie bevindt zich in een lastig transitieproces van een maakeconomie naar een diensteneconomie waarbij de hoge groeicijfers van de afgelopen jaren teruglopen. Daardoor staat er ook een rem op de vraag naar grondstoffen uit het Aziatische land met fors dalende prijzen tot gevolg.

Dat heeft ook zijn weerslag op de olieprijs die daardoor steeds nieuwe laagterecords breekt. Overproductie speelt hierbij ook een rol. Dat voelen de bedrijven in de gehele sector, al zijn er ook organisaties en consumenten die hier juist van profiteren.

Zachte landing

De grote vraag is of de Chinese overheid de paniek op de beurzen kan beteugelen met de juiste maatregelen. Ook bestaat er grote twijfel of de leiders de teruglopende economische groei een zogenoemde zachte landing kunnen geven.

In Nederland zijn de vooruitzichten relatief goed. De economie groeit behoorlijk en wordt bovendien breed gedragen door zowel de export als de consumptie.

Nederlandse bedrijven voelen de pijn in China wel. Onder andere Philips, DSM en Akzonobel halen er al jaren een deel van hun omzet.

Ook andere grote bedrijven zoals Volkswagen en General Motors merken het wanneer Chinezen minder geld aan bijvoorbeeld auto's te besteden hebben.