'Air France ziet groeiruimte vanaf 2017'

Air France ziet ruimte om vanaf volgend jaar haar vloot en aanbod aan verre bestemmingen met 2 tot 3 procent per jaar te laten groeien. 

Dat heeft topman Frédéric Gagey van de Franse zustermaatschappij van KLM vrijdag laten weten aan de centrale ondernemingsraad. Details over de plannen waren eerder al uitgelekt via de vakbonden.

Air France denkt aan een uitbreiding van de vloot met zeven grote toestellen die geschikt zijn voor lange afstanden. Er kunnen dan een à twee nieuwe verre bestemmingen worden toegevoegd. De capaciteit op korte tot middellange routes blijft stabiel, maar de Franse poot van prijsvechter Transavia krijgt ruimte om te groeien van de huidige 26 naar 40 toestellen.

De groeiplannen zijn mogelijk geworden dankzij de verbeterde economische omstandigheden en kostenbesparingen die afgelopen jaar al zijn gerealiseerd. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het personeel moet nog altijd meer productiviteit gaan leveren, iets waarvan de luchtvaartmaatschappij de vakbonden tot dusver niet heeft weten te overtuigen. Daarover moet een nieuwe ''sociale dialoog'' worden gevoerd, aldus het bedrijf.

Reorganisatie

Afgelopen najaar kondigde Air France nog een fikse reorganisatie aan omdat de bonden weigerden te praten over versobering van de arbeidsvoorwaarden, iets waar bij KLM al wel afspraken zijn gemaakt. De ruzie tussen de top van het bedrijf en het personeel liep daardoor zo hoog op dat enkele bestuurders mishandeld werden door protesterende werknemers.

Inmiddels is de dreiging van gedwongen ontslagen bij het grondpersoneel zeker tot en met juni 2018 van tafel. Wel wordt volgens de vakbonden aangestuurd op een vrijwillige vertrekregeling. Air France wil snel om tafel met vertegenwoordigers van de piloten en het cabinepersoneel.

Lees meer over:
Tip de redactie