General Electric verkoopt witgoeddivisie aan Haier

Het Chinese technologieconcern Haier neemt de witgoeddivisie van zijn Amerikaanse branchegenoot General Electric (GE) over voor 5,4 miljard dollar (4,9 miljard euro).

De vrijdag aangekondigde deal wordt naar verwachting medio dit jaar afgerond, mits aandeelhouders en toezichthouders akkoord gaan.

GE wil al langer af van zijn onderdeel dat koelkasten, magnetrons en wasmachines maakt. Het dacht een koper te hebben gevonden in Electrolux, bekend van merken als AEG, Zanussi en Frigidaire. Het Zweedse bedrijf was bereid 3,3 miljard euro op tafel te leggen, maar kreeg geen toestemming voor de overname van Amerikaanse toezichthouders.

De witgoeddivisie van GE telt negen fabrieken, verspreid over vijf Amerikaanse staten. Het bedrijf heeft in totaal twaalfduizend mensen op de loonlijst staan, van wie het overgrote deel in de Verenigde Staten, en behaalde in 2014 een omzet van een kleine 6 miljard dollar. Het wordt een zelfstandig onderdeel van Haier, met lokale bestuurders.

De deal met Haier biedt GE volgens topman Jeff Immelt mogelijkheden om vaster voet aan de grond te krijgen in China. De twee partijen gaan ook samenwerken op andere terreinen, waaronder gezondheidstechnologie, de markt waarop Philips zich wil toeleggen na de voorgenomen afsplitsing van zijn verlichtingsdivisie.

Lees meer over:
Tip de redactie