Olieprijzen zakken onder 30 dollar per vat

De prijzen van Amerikaanse olie en Brent-olie uit de Noordzee zijn vrijdag gezamenlijk gezakt tot minder dan 30 dollar per vat.

Zorgen over de Chinese economie, de op een na grootste ter wereld, en aanhoudende overcapaciteit zetten de prijs van het 'zwarte goud' nu al maanden zwaar onder druk.

Omstreeks 10.30 uur stond de prijs van een vat Amerikaanse olie 4,6 procent lager op 29,80 dollar per vat van 159 liter. Brent ging ruim 3 procent omlaag, naar 29,92 dollar per vat. Eerder in de week gingen de olieprijzen, eerst de Amerikaanse en enkele dagen daarna de Brent, al kort onder de grens van 30 dollar.

Overproductie

Overproductie door met name Saudi-Arabië en twijfels over de groei van de wereldeconomie en daarmee de olievraag, hebben de laatste anderhalf jaar tot een scherpe daling van de olieprijzen geleid. Sinds de zomer van 2014 zijn de prijzen met meer dan 70 procent gezakt.

Eerder deze week kwam de prijs nog eens verder onder druk te staan door speculatie dat westerse sancties tegen Iran op korte termijn zullen wegvallen, waarna de olie-export uit dat land weer snel op gang kan komen. Daardoor zou het aanbod verder groeien, in een markt die al zeer veel last heeft van overcapaciteit.

Verschillende Amerikaanse zakenbanken, waaronder Morgan Stanley en Goldman Sachs, hebben inmiddels hun verwachtingen voor de olieprijs verlaagd. Zij voorzien dat deze voor langere tijd rond 20 dollar per vat zal belanden. Verder rekenen ze op grote gevolgen voor de olie- en gasindustrie, met veel faillissementen.

Lees meer over:
Tip de redactie