Goldman Sachs betaalt 5 miljard om claims te schikken

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs gaat een bedrag van 5,06 miljard dollar (4,64 miljard euro) betalen om claims die betrekking hebben op fout gedrag in aanloop naar de hypotheekcrisis te schikken.

Het gaat om alle claims rond de securitisatie, het veiligstellen en het verkopen van onderpanden met een hypotheek in de periode van 2005 tot 2007, meldt Reuters donderdag.

Het gaat om de krediteffecten uit 2005, 2006 en 2007. De zakenbank speelde een dubieuze rol met het bundelen en doorverkopen van Amerikaanse hypotheken. Dat droeg bij aan problemen op de huizenmarkt en een daaropvolgende financiële crisis.

De bank is onderwerp van een groot onderzoek van een fraudeteam van de Amerikaanse overheid. Geruchten over de schikking deden al een paar maanden de ronde.

Door het betalen van dit bedrag worden alle lopende en toekomstige claims van het Amerikaanse ministerie van Justitie, de nationale kredietadministratie en hypotheekbanken in Chicago en Seattle afgekocht.

Winstcijfers

De winstcijfers van de bank dalen door de schikking in het vierde kwartaal van 2015 met 1,5 miljard.

Van het bedrag is 2,38 miljardvoor civiele boetes; 875 miljoen dollar is voor de schikking met de aanklagers. De bank gebruikt 1,8 miljard om gedupeerde consumenten op diverse manieren te compenseren.

De schikking moet overigens door alle partijen nog definitief worden goedgekeurd.

Lees meer over:
Tip de redactie