Energiesector trekt de kar op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York herstelden zich donderdag goeddeels van de koersdalingen op woensdag. 

De energiesector trok de kar op Wall Street, mede dankzij een stijging van de olieprijzen en ook de gezondheidssector stond in de belangstelling. GoPro viel uit de toon met een forse min na de omzetwaarschuwing van de producent van actiecamera's een dag eerder.

De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent hoger op 16.379,05 punten. De S&P 500 steeg 1,7 procent tot 1921,84 punten en de Nasdaq won 2 procent tot 4615,00 punten.

"Dit is de opluchtingsrally waar we al een tijdje op zaten te wachten", zei een beleggingsstrateeg. "Door het pessimisme van de afgelopen weken hielden beleggers de hand op de knip. Dat opgespaarde geld lijkt vandaag in de markt te komen. Wellicht zorgen beter dan verwachte kwartaalcijfers de komende tijd voor een verdere opleving van de beurzen."

Grondstofprijzen

De prijs van een vat Amerikaanse olie, die eerder in de week nog kortstondig onder 30 dollar dook, liep met 2,2 procent op tot 31,16 dollar. Ook andere grondstofprijzen zaten in de lift. De olieconcern Exxon Mobil en Chevron boekten koerswinsten tot 5,1 procent en koperdelver Freeport-McMoRan ging, na een aantal forse verliezen in de afgelopen weken, met 12,6 procent vooruit.

JPMorgan (plus 1,5 procent) overtrof de gemiddelde analistenverwachtingen met zijn kwartaalcijfers. In het vierde kwartaal liep de winst met 10 procent op tot 5,4 miljard dollar, mede dankzij kostenbesparingen. Over heel 2015 bereikte de winst een recordniveau van 24,4 miljard dollar. Citigroup en Wells Fargo, die vrijdag hun cijfers naar buiten brengen, stegen tot 1,8 procent.

Actiecamera's

Fabrikant van actiecamera's GoPro moest een koersverlies van 14,6 procent incasseren na een omzetwaarschuwing. Ook kondigde het bedrijf aan 7 procent van zijn personeel te zullen ontslaan.

Autofabrikant Fiat Chrysler werd er door dealers van beticht gesjoemeld te hebben met zijn Amerikaanse verkoopcijfers en werd daarop 4,1 procent lager gezet. Bij Renault werden in Frankrijk invallen gedaan in een onderzoek naar uitstootwaarden. Hoewel minster Ségolène Royal het bedrijf vrijpleitte stonden de in New York genoteerde aandelen van Renault 6,5 procent in de min.

De euro was 1,0863 dollar waard, tegen 1,0854 dollar bij het Europese slot.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie