Winstgroei JPMorgan Chase dankzij besparingen

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft 2015 afgesloten met een sterk vierde kwartaal. 

Daarin liep de winst met 10 procent op tot 5,4 miljard dollar (4,9 miljard euro), mede dankzij kostenbesparingen. Over heel 2015 bereikte de winst een recordniveau van 24,4 miljard dollar.

JPMorgan had afgelopen jaar relatief weinig last meer van de juridische rompslomp die de resultaten in de voorgaande jaren ontsierden.

De bank moest in 2013 en 2014 miljarden aan boetes en schadevergoedingen betalen, onder meer voor fraude, marktmanipulatie en misleiding van klanten en investeerders.

Van uitbundige groei is evenwel nog geen sprake. Ondanks aanhoudend economisch herstel in de Verenigde Staten zag JPMorgan de totale baten in het vierde kwartaal maar met een fractie toenemen, van 22,8 naar 22,9 miljard dollar. Dat kwam onder meer door een afname bij de divisie die zich bezighoudt met beurshandel.

De bank moest afgelopen kwartaal 1,3 miljard dollar opzijleggen voor mogelijke kredietverliezen, de helft meer dan in de laatste periode van 2014. Dat kwam onder meer door de sterke daling van de prijzen van olie en andere grondstoffen. Daardoor loopt de bank meer risico op leningen aan bedrijven in die sectoren.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie