Europese beurzen diep in het rood

De Europese beurzen kregen donderdag forse klappen door de aanhoudende zorgen over de afzwakkende wereldeconomie.

In Parijs was Renault een sterke daler vanwege een onderzoek naar de uitstootwaarden bij het Franse autoconcern.

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index in de middaghandel 1,6 procent lager op 411,24 punten. De Midkap zakte 1,1 procent tot 653,82 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 1,2 tot 2,2 procent in.

Kabelconcern Altice was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 6,3 procent. Staalconcern Arcelormittal steeg juist 0,3 procent en was daarmee de enige stijger bij de hoofdfondsen.

Air France-KLM

Een flinke daler in de Midkap was Air France-KLM, dat 3,2 procent inleverde. Branchegenoten Lufthansa en IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways, leverden tot 4 procent in na de dodelijke terreuraanslagen in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

TenCate behoorde met een plusje van 0,2 procent tot de weinige stijgers onder de middelgrote fondsen. Kempen Oranje Participaties liet weten niet in te stemmen met het verhoogde bod van Gilde op de fabrikant van specialistisch textiel. De investeerder heeft een belang van 6 procent.

Renault

Renault (min 8,8 procent) bevestigde donderdag dat de Franse autoriteiten doorzoekingen hebben gedaan in een onderzoek naar mogelijk gesjoemel met uitstootnormen. Het bedrijf ontkende fraude te hebben gepleegd en zei volledig mee te werken aan het onderzoek. Branchegenoot PSA Peugeot Citroën verloor 3,6 procent. In Frankfurt moest Volkswagen ook 3,6 procent prijsgeven.

In Londen vielen de kwartaalcijfers van modehuis Burberry in goede aarde, dat aandeel klom 0,5 procent. De cijfers van supermarktketen Tesco werden beloond met een winst van 4,2 procent. In Frankfurt verloor Nivea-producent Beiersdorf 2 procent, ook na publicatie van kwartaalresultaten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent naar 30,86 dollar per vat. Brent werd 0,5 procent duurder op 30,45 dollar. De euro was 1,0910 dollar waard, tegen 1,0854 dollar bij het Europese slot woensdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie