Aegon blinkt uit op Amsterdamse beurs

De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. Aegon voerde het hoogste woord op Beursplein 5, onder meer omdat de verzekeraar een hoger dividend gaat uitkeren.

De overige Europese beurzen eindigden de handelsdag overwegend in de plus.

Het positieve sentiment op de beursvloeren kwam in de middaghandel overigens wat onder druk te staan, door de bekendmaking van toegenomen Amerikaanse olievoorraden. Dat bericht zette de olieprijzen weer onder druk.

De AEX in Amsterdam sloot uiteindelijk 0,4 procent hoger op 418,05 punten, terwijl de Midkap 0,5 procent steeg tot 661,17 punten. De graadmeters in Parijs en Londen stegen met 0,5 procent, Frankfurt zakte 0,3 procent.

Aegon kwam met een grote hoeveelheid overwegend financiële informatie naar buiten. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat het bedrijf de komende jaren zijn winst wil opvoeren en dat aandeelhouders een hoger dividend en een flinke inkoop van aandelen tegemoet kunnen zien.

Beleggers zetten het aandeel daarop 9,7 procent hoger. Branchegenoot Delta Lloyd liftte mee en noteerde een plus van 4,4 procent.

TenCate

In de Midkap was TenCate de blikvanger met een winst van 6,3 procent op 25,19 euro. Dinsdagavond verhoogde een groep investeerders onder leiding van Gilde het overnamebod op de producent van onder meer brandwerende weefsels van 24,60 naar 26 euro per aandeel.

In Londen krabbelden de geplaagde mijnbouwers wat op. Zo won Rio Tinto 1,9 procent en BHP Billiton klom 0,3 procent. Olieconcern BP boekte een winst van 4 procent in Londen. In Brussel steeg bierbrouwer AB Inbev 0,4 procent, het concern is naar verluidt begonnen met het voor miljarden in de markt zetten van obligaties om de overname van SABMiller te financieren.

De euro was 1,0854 dollar waard, tegen 1,0830 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond bij het sluiten van de beurshandel woensdag 0,3 procent in de plus op 30,51 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 30,53 dollar per vat. Dinsdag zakte de olieprijs voor het eerst sinds 2003, kortstondig, tot minder dan 30 dollar per vat.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie