Japanse beurs voor het eerst dit jaar op winst

De toonaangevende Nikkei-index stond woensdag voor het eerst dit jaar op winst, in navolging van de opmars op Wall Street dinsdagavond. 

Volgens handelaren geloven steeds meer marktpartijen dat de onrust over China, en in het verlengde daarvan de wereldeconomie, is doorgeschoten. Woensdag presenteerde Peking meevallende exportcijfers.

De Nikkei steeg 2,9 procent tot 17.715,63 punten, aangejaagd door bedrijven die het merendeel van hun producten exporteren zoals Sony (plus 2,8 procent) en Toyota (plus 2,9 procent).

Dinsdag leverde de Japanse hoofdindex nog fors in nadat de deuren maandag gesloten waren gebleven wegens een feestdag. Net als talloze beurzen elders in de wereld kende de beurs in Tokio ook een rampzalige eerste handelsweek van het jaar.

China

De aandelenbeurzen op het Chinese vasteland bleven lange tijd dicht bij huis, maar zakten tegen het eind van de handelsdag toch weer diep in het rood.

De beurs in Shanghai daalde 2,4 procent en de hoofdindex in Shenzhen verloor 3,5 procent. Volgens handelaren waren de handelsvolumes zeer laag, hetgeen aangeeft dat beleggers nog niet overlopen van vertrouwen in de aandelenmarkten.

De Hang Seng in de Hongkong leverde een flink deel van zijn eerdere winst in en stond in de middaghandel 0,8 procent hoger. De Kospi in Seoul ging 1,3 procent vooruit en de All Ordinaries in Sydney steeg 1,2 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie