Wall Street ondanks oliemalaise stap vooruit

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten, ondanks de aanhoudende druk op de olieprijzen. Het koersherstel op de aandelenmarkten in China eerder op de dag gaf de handel enige steun.

De Dow-Jonesindex met daarin de dertig voornaamste Amerikaanse beursfondsen eindigde 0,7 procent in de plus op 16.516,22 punten. De S&P 500 sloot 0,8 procent hoger op 1938,68 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 1 procent tot 4685,92 punten.

Zorgverzekeraar UnitedHealth was koploper in de Dow met een koerswinst van 2,5 procent. Chemieconcern DuPont daarentegen was met een verlies van 1 procent de sterkste daler bij de hoofdfondsen.

Aluminiumproducent Alcoa, die maandagavond als eerste van de grote Amerikaanse bedrijven met vierdekwartaal- en jaarcijfers kwam, verloor 9 procent. Het bedrijf zakte weer in de rode cijfers, vooral door een fors bedrag aan eenmalige posten.

Ook American Airlines moest flink afschrijven. De waarde van de investeringen van de luchtvaartmaatschappij in Venezuela is door de economische malaise in het land en de sterk gedaalde Venezolaanse munt met bijna 600 miljoen dollar afgenomen. Het aandeel won desondanks 2,2 procent.

Sportkledingfabrikant Lululemon Athletica presteerde daarentegen beter dan verwacht in het vierde kwartaal, mede dankzij sterke verkopen rond de feestdagen in december. Beleggers beloonden dat met een koerswinst van 3,8 procent.

Halliburton en Baker Hughes leverde respectievelijk 0,3 en 1,1 procent in. Bovenop de malaise op de grondstoffenmarkt kregen de twee oliedienstverleners te horen dat de Europese Unie diepgravend onderzoek doet naar de gevolgen van hun voorgenomen fusie voor de concurrentie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent naar 30,79 dollar per vat. Eerder op de dag werd voor het eerst sinds eind 2003 een koers onder de 30 dollar aangetikt. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 31,14 dollar per vat. De euro was 1,0855 dollar waard, tegen 1,0830 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Lees meer over:
Tip de redactie