Royal Bank of Scotland (RBS) heeft zijn cliënten op het hart gedrukt zich schrap te zetten voor een catastrofaal beursjaar. 

De Britse bank adviseerde daarbij alles te verkopen behalve obligaties van hoge kwaliteit omdat de grootste aandelenmarkten wellicht met 20 procent zullen dalen en de olieprijs kan kelderen tot 16 dollar per vat.

"China heeft een omvangrijke correctie ingeluid die voorlopig alleen maar sterker zal worden", aldus de bank. RBS verwacht dat Wall Street en de beurzen op het Europese vasteland met 10 tot 20 procent zullen dalen.

De FTSE in Londen moet waarschijnlijk een zwaardere daling incasseren vanwege het grote aantal mijnbouwers en andere grondstofgerelateerde bedrijven in die index.

"Veel beleggers steken voor de langere termijn geld in olie- en mijnbouwbedrijven in de verwachting dat het dividend daar is veiliggesteld om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het allerminst veilig is." 

Volgens de bank wijzen meerdere signalen op een daling van de olieprijs naar 16 dollar per vat, een niveau dat voor het laatst werd gezien na de Azië-crisis van 1999.