Oliemalaise beperkt winst op beurzen

De Europese aandelenmarkten wonnen dinsdag terrein, gesteund door een relatief positieve handelssessie in China eerder op de dag.

Tegen het einde van de handel liepen de winsten wel flink terug, mede onder invloed van een verdere daling van de olieprijzen.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1,2 procent hoger op 416,41 punten, na eerder op de dag ruim 2 procent hoger te hebben gekoerst. De MidKap kreeg er 0,8 procent bij en eindigde op 657,87 punten. De leidende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,6 procent.

De prijs van zowel Amerikaanse ruwe olie als Brentolie zakte dinsdagmiddag verder richting de 30 dollar per vat. Zo goedkoop was het zwarte goud sinds 2003 niet meer. De malaise op de grondstoffenmarkt speelde in Amsterdam de zwaargewichten Shell (min 0,8 procent) en ArcelorMittal (min 3,9 procent) parten.

De Britse oliereus BP die dinsdag een extra bezuinigingsslag ten koste van 4000 banen aankondigde, leverde in Londen 1,5 procent aan beurswaarde in. Mijnbouwers Glencore en Rio Tinto verloren respectievelijk 2 en 2,7 procent. In Parijs werd Total 0,3 procent minder waard.

De sterkste stijger in de verder geheel groen gekleurde AEX-index was Gemalto. De specialist op het gebied van digitale beveiliging won 8,8 procent na positieve uitspraken van analisten. Verzekeraar Delta Lloyd won 6,1 procent nadat bekend was geworden dat investeerder Fir Tree een belang heeft genomen.

In de MidKap stond Fagron onderaan met een verlies van 7,1 procent. De medisch toeleverancier zit al langer in het verdomhoekje als gevolg van financiële problemen. Air France-KLM verloor 0,8 procent. Volgens mediaberichten neemt het luchtvaartconcern genoegen met een minder sterke productiviteitsverbetering van het Franse personeel.

In Frankfurt sloot detailhandelsconcern Metro 3,6 procent hoger na de publicatie van kwartaalresultaten. De producent van bedrijfssoftware SAP steeg 3,7 procent, geholpen door beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De euro was 1,0830 dollar waard, tegen 1,0875 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Tip de redactie