Olieprijs nadert de 30 dollar per vat

De olieprijzen daalden dinsdag verder. Maandag werd de grens van 32 dollar per vat voor het eerst in twaalf jaar geslecht, inmiddels is de grens van 30 dollar per vat in zicht.

Sinds medio 2014 zijn de olieprijzen ineengestort. Alleen al in de eerste dagen van 2016 werd olie ruim 17 procent goedkoper.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond dinsdag rond 08.10 uur 2,6 procent in de min op 30,60 dollar. Brentolie werd 3 procent goedkoper en kostte 30,62 dollar per vat.

De prijsdaling is vooral te wijten aan het feit dat het aanbod nog steeds veel groter is dan de vraag. De aanhoudende onrust in de Chinese markt heeft daarnaast de zorgen over een economische groeivertraging van het land verder aangewakkerd. China is de op een na grootste olieconsument ter wereld.

Verschillende Amerikaanse zakenbanken, waaronder Morgan Stanley en Goldman Sachs, hebben inmiddels hun verwachtingen voor de olieprijs verlaagd. Zij voorzien dat deze voor langere tijd ''in het territorium van 20 dollar per vat'' zal belanden. Verder rekenen ze op grote gevolgen voor de Amerikaanse olie- en gasindustrie, met veel faillissementen.

De Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, wil misschien al in maart bijeenkomen om te praten over maatregelen om de scherpe daling van de olieprijs tegen te gaan, meldt persbureau Bloomberg naar aanleiding van uitspraken van de Nigeriaanse minister van oliezaken, Emmanuel Kachikwu.

De volgende Opec-bijeenkomst staat eigenlijk gepland voor juni, maar steeds meer olieproducerende landen komen in de problemen. Zo liet Saudi-Arabië onlangs weten met een begrotingstekort te kampen.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie