Farmacieconcern Shire neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Baxalta over, in een deal ter waarde van in totaal circa 32 miljard dollar (ruim 29 miljard euro). Dat meldden beide bedrijven maandag.

Door het samengaan van de twee bedrijven ontstaat een toonaangevende speler op het gebied van medicatie tegen zeldzame aandoeningen. Daarbij gaat het onder meer om medicijnen tegen kanker, bloedziekten en afwijkingen in het immuunsysteem. De bedrijven hebben samen ruim zestig ontwikkelprogramma's lopen.

Shire en Baxalta praten al lange tijd over een fusie. Vorige zomer wees Baxalta een bod van Shire echter nog als te laag van de hand. Shire biedt nu 18 dollar in contanten en 0,15 eigen aandelen per aandeel Baxalta.

Daarmee is sprake van een premie van ruim een derde op de beurskoers van Baxalta op 3 augustus vorig jaar, de dag voordat beide bedrijven hun gesprekken wereldkundig maakten.

De megadeal is het zoveelste resultaat van de overnamekoorts die de farmaceutische industrie ook vorig jaar al in zijn greep hield. In 2015 sloten farmaceuten voor in totaal ongeveer 550 miljard dollar aan overnamedeals.

In de sector wordt naarstig gezocht naar nieuwe veelbelovende medicijnen, omdat patenten op veel oude 'blockbusters' verlopen. Daarnaast spelen mogelijke belastingvoordelen een aanzienlijke rol bij de sterke groei van het aantal overnames.