AEX eindigt beursdag nog net met winst

De AEX-index in Amsterdam heeft maandag een sterk schommelende sessie met een kleine winst afgesloten. Elders in Europa gingen de belangrijkste graadmeters omlaag. 

Zorgen over China, waar de beurzen opnieuw fors terrein verloren, bleven als een schaduw over de markt hangen. Ook de dalende olieprijs drukte het sentiment.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent hoger op 411,31 punten. Vorige week leverde de AEX nog 7 procent aan waarde in. De MidKap van middelgrote fondsen daalde 0,7 procent tot 652,93 punten. De toonaangevende indices in Parijs en Frankfurt gingen 0,5 en 0,3 procent omlaag. In Londen was het verlies 0,7 procent.

ASML

In de AEX was chipmachinefabrikant ASML de sterkste stijger met een plus van 2,6 procent. Andere grote winnaars waren Delta Lloyd, Philips en ASML. Zij kregen er 1,6 tot 2,2 procent bij. Kunstmestfabrikant OCI sloot de rij een min van 3,1 procent.

ING (min 0,3 procent) maakte bekend de over het tweede kwartaal van 2015 gerapporteerde nettowinst met 1 miljard euro te verlagen omdat transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN destijds niet op de juiste manier in de boeken werden verwerkt. De stap heeft volgens ING geen verdere gevolgen voor de winst, de kapitaalpositie en de dividendplannen van het concern.

Air France-KLM klom ruim 1 procent in de MidKap. Het bedrijf meldde dat de aanslagen in Parijs, medio november, de omzet met ongeveer 70 miljoen euro hebben gedrukt. Ook kwam de luchtvaartcombinatie met vervoerscijfers over december. In die maand stapten 6,2 miljoen passagiers in, 1,1 procent minder dan een jaar eerder.

BMW

In Frankfurt zag BMW zijn beurswaarde met 0,4 procent dalen. De Duitse automaker heeft in 2015 voor het vijfde jaar op rij een nieuw verkooprecord behaald. Volkswagen won 1,4 procent. Het bedrijf gaat 900 miljoen dollar investeren in de productie van een nieuwe SUV in de Amerikaanse Volkswagen-fabriek.

In Londen verloor farmaceut Shire ruim 8 procent. Het bedrijf kondigde aan zijn Amerikaanse branchegenoot Baxalta over te nemen in een deal ter waarde van in totaal circa 32 miljard dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 4,3 procent tot 31,74 dollar. Brent-olie werd 5 procent goedkoper op 31,78 dollar. De euro was 1,0875 dollar waard, tegen 1,0891 dollar bij het Europese slot vrijdag.

Tip de redactie