De aandelenbeurzen in Shanghai en Shenzhen leverden maandag flink in, waarmee de neerwaartse spiraal van vorige week een vervolg kreeg. 

De negatieve teneur was onder meer te wijten aan zwakke inflatiecijfers en een stevige daling van de producentenprijzen. De Chinese centrale bank greep bovendien voor de tweede handelsdag op rij in om de eigen munt, de yuan, te beschermen tegen een waardedaling.

De Shanghai Composite-index daalde 2,9 procent en de graadmeter in Shenzhen moest 4,3 procent terug. "Het dominante sentiment is pessimisme", zei een handelaar in Hongkong. "De ontwikkeling van de producentenprijzen geeft aan dat de Chinese economie diep in de put zit. De marktomstandigheden zullen voorlopig uitdagend blijven, gezien de zwakke groei, de grilligheid van buitenlandse markten en de druk op de yuan."

De Nikkei in Tokio bleef gesloten in verband met een feestdag. Elders in Azië zuchten de markten onder de verliezen in China. Zo koerste de Hang Seng in Hongkong in de middaghandel 2,1 procent lager en verloren de Kospi in Seoul en de All Ordinaries in Sydney beide 1,2 procent.