Banengroei in VS trekt sterk aan

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is vorige maand veel sterker gegroeid dan in november. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Per saldo werden in december 292.000 nieuwe banen gecreëerd in de VS. Uit een nieuwe schatting bleek daarnaast dat er in november 252.000 arbeidsplaatsen bijkwamen.

Dat waren er 41.000 meer dan bij de eerste schatting werd gemeld. Op basis van die prognose werd voor december de aanwas van 200.000 nieuwe banen voorspeld.

De banengroei is vooral te danken aan het bedrijfsleven. Daar werden in december 275.000 banen gecreëerd, terwijl november 43.000 meer nieuwe arbeidsplaatsen opleverde dan eerder gedacht.

Stabilisatie

De werkloosheid in 's werelds grootste economie stabiliseerde vorige maand zoals verwacht op 5 procent van de beroepsbevolking. Die lage werkloosheid is mede een weerspiegeling van de afname van het aantal mensen dat actief zoekt naar een baan.

Wie geen werk heeft en er ook niet actief naar zoekt, wordt niet meegeteld in het werkloosheidscijfer. De participatiegraad, het deel van de beroepsbevolking dat echt deelneemt aan de arbeidsmarkt, verbeterde vorige maand wel licht, van 62,5 naar 62,6 procent.

Het gemiddelde uurloon in de VS stagneerde op het niveau van de voorgaande maand. Daarmee verdienden werknemers wel 2,5 procent meer dan in december 2014.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie