De Europese Commissie ziet geen bezwaren in de overname van de Nederlandse expressbezorger TNT door zijn Amerikaanse branchegenoot Fedex. 

Die transactie mag van de Europese toezichthouder zonder verdere voorwaarden worden uitgevoerd, zo werd vrijdag gemeld.

FedEx en TNT wachten nu nog op groen licht van toezichthouders in onder meer China en Brazilië. In november gingen toezichthouders in Australië en de VS akkoord met de overname. De pakketbezorgers verwachten hun deal in de eerste helft van dit jaar af te kunnen ronden.

Beide bedrijven wisten eind oktober al te melden dat de Europese Commissie geen bezwaren had tegen hun fusie. Brussel stelde in juli een onderzoek in naar de overname van TNT. De onderzoekers gaven zich daarbij tot uiterlijk 13 januari de tijd om met een definitief oordeel over de overname te komen.

Vrees

De commissie vreesde dat er door het samengaan van TNT en FedEx onvoldoende concurrentie over zou blijven, vooral bij de bezorging van kleine pakketten. Daardoor zouden de prijzen mogelijk te hoog oplopen. Uiteindelijk bleek die vrees volgens de onderzoekers ongegrond, vooral omdat FedEx momenteel niet over een fijnmazig netwerk in Europa beschikt.

FedEx biedt 8 euro per aandeel TNT. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op 4,4 miljard euro. De aanmeldingstermijn voor het bod verloopt vrijdag na het slot van de Europese beurzen.

Aanmeldingsperiode

De aanmeldingsperiode voor het overnamebod van het Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx op TNT wordt opnieuw verlengd, omdat nog niet alle benodigde goedkeuringen van toezichthouders binnen zijn. Dat maakten de twee bedrijven vrijdag gezamenlijk bekend.

Eigenlijk zou de aanmeldingsperiode deze vrijdag na het slot van de handel in Amsterdam aflopen. Nu wordt die periode verlengd met twee weken tot na het verkrijgen van alle benodigde goedkeuringen, met als uiterste datum 6 juni. In oktober werd de aanmeldingsperiode ook al verlengd.