De huidige onrust in de markt vertoont overeenkomsten met de crisis van 2008. Dat stelt miljardair en grote George Soros donderdag bij een economische conferentie in Sri Lanka.

Soros, die in de jaren negentig steenrijk werd met speculeren op een neergang van het Britse pond, wijst op de economische problemen in China.

De Chinese regering slaagt er in zijn ogen nog niet in een duurzaam nieuw verdienmodel te ontwikkelen voor 's werelds op een na grootste economie. ''China heeft een enorm aanpassingsprobleem, dat volgens mij op een crisis begint te lijken'', meent hij.

In de eerste dagen van 2016 zorgde de onrust rond China wereldwijd voor sterk dalende beurskoersen en een verdere afkalving van de toch al sterk gedaalde olieprijs. Soros riep beleggers in dat verband op voorzichtig te zijn. ''Als ik kijk naar de financiële markten, dan zie ik een serieus probleem, dat me doet denken aan de crisis van 2008.''

'Giftige cocktail'

Ook de Britse minister George Osborne van Financiën toonde zich donderdag bezorgd. Hij waarschuwde Britten voor gemakzucht na het economische herstel van de afgelopen jaren. Een ''giftige cocktail'' van buitenlandse bedreigingen dreigt de groei van de Britse economie dit jaar te drukken, stelde hij.

Osborne wees daarbij op de tegenvallende economische ontwikkelingen in onder meer China, Brazilië en Rusland, de spanningen in het Midden-Oosten en de onrust op de financiële markten. Het beloofde referendum over de Britse toekomst in de Europese Unie noemde hij niet in zijn opsomming van risicofactoren. Buiten Groot-Brittannië wordt een eventuele 'Brexit' wel aangewezen als een belangrijke mogelijke factor van onrust.