De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een stevig verlies de handel uitgegaan. Ook elders in Europa deden de beursgraadmeters een ferme stap terug.

Maandag werd het jaar al aangevangen met een stevige koersdaling. En ondanks het voorzichtige herstel van dinsdag is 2016 nog geen rooskleurig jaar voor beleggers.

De AEX sloot 1,4 procent lager op 428,76 punten. De Midkap daalde 2,2 procent tot 678,89 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen stonden minnen op de borden tot 1,3 procent.

Tegenvallende berichten over de Chinese economie drukten het sentiment. De dienstensector in China is in december in het zwakste tempo gegroeid in zeventien maanden en de Chinese overheid heeft de yuan verder laten verzwakken om de economie te stimuleren.

Daarnaast zorgde de kernproef van Noord-Korea voor nervositeit, terwijl de daling van de olieprijs verder aanhield. Een positief banenrapport uit de Verenigde Staten bood nauwelijks verlichting.

NN Group

Verzekeraar NN Group was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,3 procent. ING heeft zijn belang in het voormalige dochterbedrijf dinsdagavond verder afgebouwd. Verder bleven Altice, Delta Lloyd en KPN aan de goede kant van de score.

Staalproducent Arcelormittal sloot de rij met een min van 6,4 procent. In de MidKap was PostNL een stevige daler met een min van ruim 5 procent na een adviesverlaging.

Apple

Ook Apple-toeleveranciers kregen klappen, na berichten dat Apple de productie van iPhones zou willen afbouwen. Toeleverancier aan de chipindustrie Besi verloor 7,2 procent. Chipmachinefabrikant ASML zakte 2,3 procent en ASMI ging 2,6 procent omlaag. In Frankfurt daalde Infineon 3,1 procent en ARM Holdings leverde 3 procent in Londen in.

SIigro verloor 1,6 procent. Het groothandels- en supermarktbedrijf liet weten dat de omzet vorig jaar met 3,8 procent is gegroeid tot ongeveer 2,7 miljard euro. Die groei was lager dan analisten in doorsnee voorzagen.

De euro was 1,0758 dollar waard, tegen 1,0735 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,3 procent tot 34,41 dollar, terwijl Brent 5 procent goedkoper werd op 34,59 dollar.